Je winkelwagen is momenteel leeg
Bloemerij is in 2021 opgericht door Catarina Tojal en Bart Kersschot. Beiden hebben na hun studie voor respectievelijk biologie en bio-ingenieur vele jaren ervaring opgedaan in het onderzoek en het kweken van planten bij kleinere en grote kwekerijen in verschillende landen. Daarnaast zijn ze ook actief als adviseurs voor verschillende bedrijven en organisaties in de groensector.
De passie voor inheemse wilde planten is bij Bart tot ontwikkeling gekomen door te werken als bloemenweide adviseur bij Ecoflora en zijn samenwerking met Heem en Natuurpro.
Catarina heeft deze passie overgenomen en is in 2021 van start gegaan met de kwekerij.
Het opstarten van een eigen kwekerij is al een droom van vele jaren, die met Bloemerij nu tot ontwikkeling komt.
Bloemerij wil inheemse wilde planten in elke tuin, park of balkon. Geen plaats is te klein of te groot voor inheemse wilde planten.
Inheemse wilde planten zijn mooi en dragen bij aan het vergroten van de biodiversiteit, zorgen voor meer bijen en vlinders.
Bloemerij werkt samen met de natuur. We gebruiken geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen, op de kwekerij is er ook ruimte voor wilde bijen, vlinders en vogels.
Bloemerij gebruikt enkel inheemse zaden van erkende regionale herkomst en werkt hiervoor samen met erkende zaadleveranciers van inheemse zaden.
Bloemerij maakt geen gebruik van plasticpotten en gebruikt voor het kweken van de grote plantpluggen (8cm) biologisch afbreekbare pluggen. Pluggen die in Nederland ook in de biologische teelt worden gebruikt.
Bloemerij maakt geen gebruik van plastic voor éénmalig gebruik en gebruikt enkel plastic voor meermalig, duurzaam gebruik.
Indien bij bestellingen van Bloemerij plasticverpakkingen worden gebruikt, geldt hierop statiegeld. Bij terug bezorgen van deze verpakking wordt deze opnieuw gebruikt en wordt het statiegeld terug gestort.
De vernietiging van veengebieden is verantwoordelijk voor 5 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, meer dan het vliegverkeer.
Veengebieden zijn de grootste natuurlijke koolstofopslag op het land en overtreffen de capaciteit van alle bossen ter wereld. Veengebieden fungeren als een koolstofput die C02 uit de atmosfeer zuigt. Door veengebieden te ontginnen komen er grote hoeveelheden CO2 en andere broeikasgassen vrij in de atmosfeer.
De meeste potgronden die commercieel worden gebruik bestaan voor het grootste deel uit turf.
Bloemerij gebruikt potgrond met een sterk gereduceerd gehalte aan turf (15%), in de toekomst wil het helemaal turfvrij kunnen werken.
Zaden worden gezaaid en zaailingen worden opgekweekt in niet-verwarmde tunnels.
Zodra de zaailingen voldoende zijn ontwikkeld worden deze naar buiten verplaatst, waar ze in de open lucht kunnen verder groeien.
Bloemerij biedt enkel planten aan die het zelf heeft vermeerderd en opgekweekt, of gecontroleerd in opdracht heeft laten vermeerderen.
Bloemerij wil garantie kunnen bieden over de herkomst van de planten en hoe deze zijn opgekweekt en heeft ervoor gekozen om enkel planten aan te bieden die het zelf heeft opgekweekt.